dimecres, 7 d’abril del 2010

Garage: Nuggets i altres (3)

Per acabar la introducció al garatge ens mirarem les ultimes Nuggets oficials i alguna altra cosa...









Des del primer Nuggets el 1972, la sèrie sencera s'ha basat en el so valent i brut de rock de garatge, per sobre del costat preciós de psych suau, exuberant i carregat d'harmonia del pop de garatge. Calia fer sortir a la llum el pop suau dels últims anys 60, quan començaven a sorgir aqueixos grups vocals. Bandes com the Millennium, the Association i Yellow Balloon, productors com Curt Boettcher i compositors com Paul Williams feien música pop les aspiracions comercials dels quals fallaven sovint. Els admiradors d'aquesta raça de pop psicodèlic seguien orfes. I això es el que omplen My Mind Goes High: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults (Warner UK, 2.005) i el seu company A Whole Lot of Rainbows: Soft Pop Nuggets from the WEA Vaults (Warner UK, 2.005). El primer és obertament trippy i psicodèlic, omplert amb guitarres fuzz i ecos, introdueixen gradualment vocals, òrgans i efectes d'estudi. M'agraden molt el principi, el mig i el final: Baker & the Knightmares, que obren; MC2, al mig i un tema, "Smell of Incense", completíssim, de The West Coast Pop Art Experimental Band per tancar el disc.






En canvi, A Whole Lot of Rainbows és mes basat en melodies exuberants i harmonies. Harpers Bizarre, The Tokens, The Holy Meckerel i Salt son alguns dels artistes que escoltareu. Mes suaus, encara. De fet, aquest es el mateix que Come to the Sunshine: Soft Pop Nuggets from the WEA Vaults, editat per Rhino USA en digipack limitat un any abans amb un tema diferent. Paral.lelament, My Mind Goes High es una reedició de Hallucinations: Psychedelic Pop Nuggets from the WEA Vaults amb un canvi al llistat. Si opteu per les edicions angleses -tal com us aconsellem- fareu un 2 x 1, son mes barates...Ara, si sou malalts, les preferireu en 2LP, que també hi son.







La molt poderosa EMI - ara en venda, per si a algú li sobra capital per invertir - va reactivar un segell dels 60s, Zonophone, que volia ser el mateix per a ells que Rhino es pel grup Warner. No ha tingut continuïtat, però pel camí va deixar un reguitzell de reedicions i compilatoris molt sucosos. Un d'ells es Ah feel like ahcid - 24 american psychedelic artefacts from the emi vaults (2.007) . En la mateixa linea que Nuggets, però es basa en els segells que formen part d'Emi: Capitol, Tower, Imperial, Liberty...Hi ha veritables exemples de punk-garage: "Question Of Temperature" de The Balloon Farm's i "I'm Five Years Ahead Of My Time" dels Third Bardo. Si fas la compra per descàrrega en mp3 o l'escoltes per l'Spotify, enlloc de 24 (alguns d'ells mai reeditats en cd) temes en tindràs ...30!.







Una altra que ells mateixos varen editar el mateix 2.007 es Insane Times: 25 British Psychedelic Artefacts from the EMI Vaults. Aquesta es en la linea del Nuggets II: psicodelia britanica. També, si fas download, n'aconsegueixes 30. Tant aquesta com l'anterior son must have, que diuen.






Per acabar, un disc que acompanyava el numero d'Abril de 2.009 de la revista londinenca Mojo: Mojo presents: I can see for miles. Aquesta publicació presenta sempre un disc que il.lustra sonorament algun dels reportatges. El reportatge principal del numero era la psicoldelia americana i ens en donen uns exemples: "Johnny Was a Good Boy" de the MysteryTrend i l'impressionant (per que no va ser un exit?) himne "Days of Our Time" de Bubble Puppy, en son un bon tast.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada