diumenge, 4 d’abril del 2010

Garage: Nuggets (1)



La idea va ser del capo d'Elektra, Jac Holzman, que li va encarregar a Lenny Kaye (crític de roc i el futur guitarrista Patti Smith Group), compilar el naixement del rock psicodèlic, entre els anys 1.965 i 1.968. El garatge rock - o punk rock, com li diu Lenny Kaye a les anotacions de l 'àlbum - era el resultat d'afegir la influencia de la British Invasion - Beatles, Stones, etc.- a la pròpia tradició de r'n'r i r&b americana. Milers de grups, que normalment assajaven al garatge dels pares, - d'aquí el nom - es llencen a imitar als herois britànics i graven singles a petites companyies i, quasi sempre, amb mitjans i tècniques molt limitats. L'important es la frescor, la energia, la electricitat. Això es el que es reflexa a Nuggets: Original Artyfacts From the First Psychedelic Era 1965-1968 (2LP). Apareixien the Seeds, the Shadows of Knight, the Electric Prunes, the Standells, the Chocolate Watch Band, etc...





La revista Rolling Stone (i la barcelonina Rockdelux) l'inclou entre els millors discos de segle XX. Tenen tota la raó: es un plaer anar descobrint grups...Va crear escola, i a partir de llavors han proliferat desenes de referències amb el subtítol Nuggets. Hi ha recopilatoris geogràfics: regions o estats nord americans, portuguesos, iranians, cambodians, de tot arreu. O temàtics. I seguint el mateix model, les series Pebbles o Rubbles.






Sire la va reeditar l'any 76 - per alimentar les ganes de material de garage del naixent punk novaiorquès, suposo-, amb diferent portada, i Rhino, ja als anys 80s, en va fer una Serie de, pel capbaix, 12 LPs, repassant la escena tematicament: hits, punk, pop, folk-rock, acid (el volum 8 que teniu aquí amunt)...




La mateixa Rhino als primers 90s va editar tres cds independents que es deien Nuggets, More Nuggets i Even More Nuggets, amb subtítols fent referència als 60s, que coincidien molt majoritariament amb el contingut publicat anteriorment ja en vinil .









Finalment, l'any 98, va editar una caixa de 4 cds amb el mateix títol. El primer CD reprodueix, track-by-track, les 27 cançons de l'original Nuggets, mentre que els altres tres CDs afegeixen 91 pistes, amb un total de 118, cobrint totes les tendències i tant amb grans èxits com amb rareses extremes. Els grans absents del 72, Music Machine, Sonics, Paul Revere & the Raiders, We the People, hi son ara presents, com innombrables mes.


Amb un fullet de 100 pàgines de notes (L'anotació original de Kaye també s'inclou), és la millor inversió possible pels que en desitgen saber que es això del rock de garatge. Els Trons l'escolten cada dia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada