diumenge, 21 de març del 2010

Introducció al soul clàssic (III): les 2 grans, 1 part: Atlantic





El conglomerat Atlantic es un dels dos grans que defineixen el soul. A mi, personalment, m'atrapa la senzillesa i, a vegades, rudesa, dels seus productes. Cantants apassionats i vents que defineixen els temes. A part dels seus propis segells, com Atco, tambe va distribuir Stax i Volt durant la 2na meitat dels 60's. Per començar: hi ha un parell de compilacions molt semblants.






La primera es: Atlantic Gold: 75 Soul Classics From The Atlantic Vaults. (2004, Warner UK). El títol ho diu tot: 75 joies del catàleg d'Atlantic, en 3cd's. Aretha FranKlin, Betty Wright, Percy Sledge, Rufus Thomas (pare de Carla), els grans Booker T & the MG's, Spinners, Sam & Dave, etc, etc, etc. Un plaer de principi a fi.






Curiosament, existeix també Atlantic Gold - 100 Soul Classics , publicada també per la mateixa Warner Uk el 2.009, però distribuïda per Warner Canada (!?). Portada molt semblant i el mateix temari de fons. Peró el catàleg es tan immens, que encara que tinguis l'anterior, pots conèixer mes de 50 noves gemmes. Mes noms encara que l'anterior: m'ho estalvio.






El 2.004, Warner UK, dins de les WSN Series, havia publicat Sock It To 'Em Soul - 60's Club Soul Classics, en format cd o 2LP, que, a banda de Atlantic i Stax, recull l'herència soul de segells com WB, Loma i Reprise que han anat a parar tots a la casa gran Time Warner. Aquest fet ens permet accedir a nous noms: Don Covay, Rex Garvin & The Mighty Cravers, Herbie Mann, The Marketts, J.J. Jackson. Esperem un 2on volum!







Per acabar, el 1er. This is Soul!!. S'havia publicat l'any 69 al Regne Unit, presentant el planter Atlantic, llavors reforçat amb tot Stax-Volt. Era a preu reduït i va ésser un èxit de vendes. El 2.007, Rhino el va reeditar en cd exquisit format mini-lp, ampliant el 12 temes inicials a 29, i incloent, a part de les obvietats que formaven l'original, rareses com Mad Lads, Soul Clan, Jaenne & the Darlings o Soul Brothers Six. Boníssim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada