diumenge, 21 de març del 2010

Introducció al soul clàssic (i IV): les 2 grans, 2na part: Motown








L'etiqueta Motown feia sonar una peça de tal manera que era instantàniament identificable i "Motown" va esdevenir un estil per ell mateix. Berry Gordy, va fundar l'etiqueta de Detroit (contracció de Motor Town) amb un préstec de 800 dòlars de la seva família l'any 1.959. Desprès, als 60s, es convertiria en la més gran independent en la indústria de música, gràcies a barrejar R&B i melodies pop memorables, cantades suaument. A Motown, el costat pop de l'equació del soul prenia importància més gran que mai abans, que ajudava a fer accessibles a una audiència més ampla. Motown utilitzava els mateixos músics de sessió bàsics sobre els seus discs: els Funk Brothers, que ajudaven a establir la fundació rítmica bàsica del so Motown. Però els seus arranjaments eren exuberants: afegint cordes, vents, piano, percussió extra que podria realçar la comercialitat de la música.

A mes de la formula artística va establir una verdadera cadena de muntatge imitant les fabriques d' automòbils de la mateixa ciutat: amb compositors com Smokey Robinson i l'equip d'Eddie Holland, Lamont Dozier i Brian Holland que escrivien una gemma després d'un altre amb gairebé regularitat rítmica. Desprès tenien arrengadors i productors. Finalment la banda resident. Departament artístic, marketing : tot funcionant com un rellotge. El regnat durant els 60's va ésser indiscutible. Els 70's emigren a L.A. intentant entrar en la industria del cinema però no se n'acaben de sortir.








Una primera mirada general la podem fer a traves de Motown 50, editat l'any 2.009 per Universal -com tots els que anomenarem- en el 50e aniversari del segell. Els 50 temes estan escollits pels fans del país. Hi ha també temes dels 70's, 80's i 90's. Seria divertit comparar el disc amb la edició francesa, o l'alemanya...





Si ens volem concentrar amb els 60 tenim varies vies: la primera es la parella Motown Classic Gold (2.005 ) i More Motown Classic Gold (2.007) son dos dobles de la serie Gold que es poden trobar fàcilment a molt bon preu, especialment el primer. Cadascun porta 40 temes dels 60's.















Si el pressupost s'amplia, la segona via d'entrar als 60 es Hitsville Usa, the Motown singles collection vol 1 1.959 -1.972, i el mes fluix Hitsville Usa, the Motown singles collection vol 2 1.973-1.992, editats -i desprès reeditats- el 1.993. El contingut del primer coincideix bastant amb la serie Gold, però mes ampliat. Si podem hem d'entrar per aquest: te tot allò que ha fet gran el segell, tots els artistes i tots els grans èxits. El segon repassa la etapa de Los Angeles, mes fluixa, no es tan imprescindible.




I amb mes pressupost encara podem anar a The Complete Motown nr 1 Box (2.009), que reuneix 200 temes -en 10 cd's- que han arribat al nº 1 en algun país del mon al llarg dels 50 anys d' historia. Evident el contingut que trobarem i espectacular la presentació, amb una reproducció de Hitsville, la seu de la companyia.







Finalment, i tornant als 60's, hi ha A complete introduction to Tamla Motown (2.009). Es una mirada europea al llarg de 4 cd's al cataleg dels 60's i primers 70's. Allotjat en un embolcall de luxe, vol servir de guia per entrar al mon d'en Gordy, tots el favorits son aquí: des de Smokey Robinson fins a Stevie Wonder, Diana Ross a Michael Jackson i molts altres, però en un cd presenta els concerts en directe a Paris i Londres i en un altre es concentra en cares b de singles. Per tant la caixa és un company meravellós a la caixa d'Hitsville dels EUA. Inclou anotacions extenses i 94 pistes.


1 comentari:

  1. Uau!! M'has arribat a l'ànima, no esperava això de tu. La veritat és que tot aquest món (ja ho vas poguer veure l'altre dia a la Farinera), forma part d'una part important de la meva vida. Et convido doncs a estar emetent en els diferents blocs nostres per les possibles mogudes que vagin sortint.
    Fins aviat!

    ResponElimina