diumenge, 21 de març del 2010

Introducció al soul clàssic (II): Sud i Nord




Southern Soul: el soul que es fa a les ciutats del sud dels Estats Units. Els Estats son Tenesse, Florida, Alabama, Lousiana, Mississipi, i Georgia, ciutats com Memphis o Nashville. Estudis i Segells com Muscles Shoals, Criteria, Fame, Royal, Stax, Kent, King. Es nodreix de la energia del r&b i la passió del gospel. Secció rítmica hermètica, vents contundents i guitarres afilades. Artistes com William Bell, Otis Redding, James Carr, Clarence Carter, Al Green, Spencer Wiggins. Tot això i moolt mes ho podeu trobar a Take me to the River: A southern soul story 1.961-1.977 (Kent, 2.009), un d'aquells recopilatoris que saben definir el genere a la perfecció. Es un llibret amb 3 cd's i amb mes de 70 pagines d informació: exuberant












Quedariem coixos, en intentar reflexar que es el Southern Soul, sino fessim una parada a Memphis, Tenesse. I concretament a McLemore Av., seu del segell Stax i la seva subsidiaria Volt. Alli mateix hi estan situats els mitics estudis Muscle Shoals. Jim Stewart i Estelle Axton van fundar Satellite records l'nay 1.957 amb l'objecte d'editar rockabilly, country i pop. L'any 60 reorganitzen el segell com a Stax (les primeres lletres dels respectius cognoms) i donen la distribució a Atlantic, periode que dura fins a 1.968. La companyia i els estudis suposen un model de convivencia racial en uns moments d'encara total segregacio al sud. Booker T & the MG's (2 negres i 2 blancs) esdevenen la banda resident i -reforçats moltes vegades pels vents dels Mar-Keys - graven centenars de sessions per a grans vocalistes com Otis Redding, Sam & Dave, Edie Floyd i tants d'altres. A partir de 1.969 Isaac Hayes es fa carrec dels arrenjaments i dona un alt grau de sofisticació. El paradigma es el seu propi Hot Buttered Soul. Aquest canvi es la causa d'un gran augment de vendes i molts exits, i dura fins el1.975. Les dues etapes queden ben reflectides a Stax 80th Anniversary Celebration (2.007, Concord-Universal) una molt recomanable caixa amb 2 cd, i un llibre de 50 pagines profusament il.lustrat.












Northern Soul: es la musica que es punxa a les discoteques del nord d'Anglaterra. Cas curiós, doncs la majoria d'estils es defineix per l'origen geogràfic de creació de la musica. En aquest cas es defineix per on s'escolta -o millor: on es balla-. Per tant, hi ha molts que neguen directament que sigui cap estil. En tot cas, la nomenclatura ha arrelat, agradi o no. Una bona prova: A complete introduction to northern soul (2008, Universal), una caixa amb 4 cd's i molta informació. Majoritàriament es material de Motown: un cd es memòries Motown i un altre Motown Nuggets. Peró hi ha molt mes: per exemple les versions originals de ¨Tainted Love¨ i ¨Seven days too long¨per Gloria Jones i Chuck Wood, o rareses com el ¨Festival Theme¨ per San Remo Golden Strings. Paga la pena.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada