dijous, 27 de maig del 2010

Els 50 (III): mes rock

L'allau de cartes i critiques rebudes m'obliga a ampliar la panoràmica dels 50




D'una banda s'ha queixat els veterans. Com es possible parlar de l'origen del rock'n'roll sense un recull del mític segell Sun Records? Gran errada. Dels molts que hi ha, escollim un editat pels anglesos Charly Records, que s'anomena The Story of Sun Records (2.002). Es una caixa amb 3 cd i 94 pistes!.





Repassa la historia del segell independent de Memphis des de les seves arrels blues (al 1er cd, sobre tot) seguint per les seves pioneres gravacions de r'n'r. S'acompanya d'un llibret de 64 pàgines comentant cadscuna de les 94 pistes. Va llançar la carrera d'Elvis Presley, Johnny Cash i Jerry Lee Lewis, Howlin 'Wolf, Carl Perkins i Roy Orbison. Tots hi son presents. Imprescindible.




D'altra banda s'han queixat les rockeres: que no van tenir cap paper les dones en el naixement del rock, o que? Es cert que si que van intervindre, - encara que les llistes d'éxits semblaven vedades al sexe femení- : a l'espléndida col.leccio Girls Gone Rockin (Fantastic Voyage, 2.010) queda ben clar. Des del R&B, des del country, des del boogie woogie o des del r'a'b elles participen en el primer rock.






Entre els molts noms queden incloses les elogiades
Wanda Jackson -encara en actiu- i Etta James, Lee Sandy i Baker Lavern. Aquest lot de 75 pistes en 3 cds molt ben presentats hi ha de tot l'espectre: aquelles fan servir el r'n'r com a trampolí per les seves carreres, d'altres composen el seu propi material (Jackie De Shannon); unes venen de la gran urb com Annisteen Allen, altres del sud rural com les Miller Sisters, etc...





I s'han queixat els fans dels Stray Cats: quines van ser les influències dels seus ídols? Com es que no varem fer referència a aquest trio revivalista? En el vinil LP recopilatori Please Give Me Something, The roots of The Stray Cats, que els maresmencs d'El Toro Records van editar a finals de 2.009, es fa un repàs de 16 temes que han estat al repertori d'en Setzer & Cía. i del bon gust que gasten: de Lonesome Lee a Ricky Nelson, de The Nomads a Winonie Harris, amb el sublim "(Everytime I heard) That Mellow Saxophone" de Roy Montrell entre tots ells. Una veritable lliçó.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada